Veiksmīgi noslēgušies pirmie četri inovāciju projekti lauksaimniecībā

27. marts, 2020
Projekti un investīcijas

Šajā plānošanas periodā interesentiem ir iespēja strādāt pie dažādu inovāciju ieviešanas. Tas iespējams pasākumā “Sadarbība”. Šobrīd ir noslēgusies četru inovatīvu projektu īstenošana, ir izstrādāti dažādi jauni risinājumi, kā arī iegūtas jaunas atziņas, kas var būt noderīgas tālākā darbā daudziem lauksaimniekiem.

Pasākuma “Sadarbība” mērķis ir veicināt sadarbību lauksaimniecības, mežsaimniecības vai lauksaimniecības produktu pārstrādes nozarēs, risinot to praktiskās vajadzības un dodot iespēju izstrādāt jaunus produktus, metodes, procesus un tehnoloģijas. Svarīga ir sadarbība starp vismaz diviem vai trim sadarbības partneriem - lauksaimniekiem, mežsaimniekiem, kooperatīviem, lauksaimniecības vai meža produktu pārstrādātājiem, pētniekiem un citām ieinteresētajām pusēm.

Apakšpasākuma “Atbalsts jaunu produktu, metožu, procesu un tehnoloģiju izstrādei” ietvaros īstenoti trīs projekti.

Viens no tiem ir “Bioloģiski aktīvu produktu ar dabīgiem konservantiem ražošana zemnieku saimniecībā“, ko īstenoja Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūts, ZS “Gundegas”, ZS “Rūķīši”, ZS “Strēlnieki” un Jānis Malcenieks. Projektā bija plānots izveidot tehnoloģiju gaļas kaltēšanai, lai samazinātu tās mitrumu un būtu iespējams to sarīvēt pulverī un, pievienojot augļus un ogas, iegūt jaunus produktus ar ilgāku derīguma termiņu. Projekta gaitā ne tik sekmīgi veicās ar pētījumiem, kuros tika iegūts žāvētās gaļas pulveris, bet izdevās radīt žāvētās gaļas čipsus. Pārējās aktivitātes izdevās īstenot sekmīgi: tika izgatavots uzlabots dzērveņu novākšanas kombains, izstrādāta medus putošanas tehnoloģija ar pievienotām dažādu dzērveņu sugu sulām un atrastas veiksmīgākās sugas šāda procesa veikšanai, izveidota iekārta sulu “žāvēšanai”, lai varētu iegūt sīrupveidīgu masu.

Projekta “Jaunas, videi draudzīgas metodes izmantošana lauksaimniecības produktu attīrīšanai un uzglabāšanai” mērķis bija izstrādāt graudu attīrīšanas iekārtas prototipu, lai konstatētos dzīvos kaitēkļus, kāpurus un insektus birstošu kravu - graudaugu un proteīnaugu un to pārstrādes produktu krājumos, iznīcinātu ar cilvēka veselībai nekaitīgām metodēm. Tas rada lauksaimniekiem būtisku finanšu un laika ekonomiju produkcijas sagatavošanā un apstrādē, kā arī sniedz ieguldījumu apkārtējās vides un klimata saglabāšanā - uzglabāšanas procesos vairs netiek izmantotas ķīmiskās vielas. Projekta rezultātā veiksmīgi tika izstrādāta un testēta iekārta, caur kuru pirms graudu pārvešanas izlaiž graudus, tādējādi iznīcinot kukaiņus, kas iemetas graudos un tos sabojā. Projekta īstenošanā sadarbojās SIA “Baltic Agro Tehnoloģijas “, SIA “Mālnieki”, AS “Biotehniskais Centrs” un biedrība “Ekotehnoloģiju mehi (ETM)”.

Trešais īstenotais projekts ir “Inovatīvu, funkcionālu pārtikas un lopbarības produktu izstrāde bezatlikuma tehnoloģijā”. Tā mērķis bija izstrādāt piecus dažādus funkcionālos dzērienus, kas būtu ražoti no dabīgām, kvalitatīvām un Latvijā audzētām izejvielām; izstrādāt veselīgu našķu komplektu; veicināt bezatlikuma tehnoloģiju ogu un augļu pārstrādē, izstrādājot jaunus dzīvnieku barību maisījumus ar paaugstinātu bioloģisko vērtību; veicināt veselības augu pieprasītāko un jaunu sugu un šķirņu audzēšanu. Visus projekta mērķus izdevās veiksmīgi sasniegt. Projekta sadarbības partneri bija SIA “Very Berry” un Zeltīte Kaviere, SIA ”Foodtastic!”, SIA “Dabas vielu farmācijas laboratorija “FITOSAN”” un ZS “Abullāči2”.

Pasākuma “Atbalsts Eiropas Inovāciju partnerības lauksaimniecības ražīgumam un ilgtspējai lauksaimniecības ražīguma un ilgtspējas darba grupu projektu īstenošanai” ietvaros īstenots projekts “Probiotiķu iegūšana no siera un biezpiena suliņām un tālāka pielietošana uzlabotu polifunkcionālu piena produktu ražošanā”, kur projekta mērķis bija izstrādāt probiotiķu audzēšanas tehnoloģiju uz siera un it sevišķi biezpiena suliņām un tos pielietot uzlabotu polifunkcionālu piena produktu ražošanā, tādējādi paaugstinot iegūto produktu pievienoto vērtību, kā arī rodot praktisku un nepieciešamu pielietojumu lauksaimniecības produktu pārstrādes blakusproduktu izmantošanā. Projekta ietvaros atrasta piemērotākā probiotiskā kultūra, kā arī izstrādāts iekārtas prototips, ar kuru var nelielos daudzumos saražot probiotiķi, ko var pievienot dažādos produktos, kā piemēram biezpienam vai mājas sieram. Projekta sadarbības partneri bija AS “Cesvaines piens”, ZS "Lejas Jēci", Latvijas Universitāte un SIA "AISIS".

Tālrunis klientiem
67095000
Maksa tiek ieturēta, ņemot vērā izvēlēto mobilo operatoru un tarifu.
P.-P.: 7.00-20.00

Klientu apkalpošanas centri

Mūsu mājaslapā tiek izmantotas sīkdatnes. Turpinot izmantot mūsu vietni, Tu piekrīti sīkdatņu izmantošanai. Vairāk par sīkdatnēm šeit.